T24 Dış Haberler
Britanya’da halk, Başbakan Rishi Sunak‘ın açıkladığı erken seçimde sandık başında. Bugün 50 milyon kişi oy kullanacak. Seçim öncesi yapılan anketlerde İşçi Partisi önde görünüyordu.
Britanyalılar, Parlamentonun seçimle başa gelen kanadı olan Avam Kamarası üyelerini belirlemek için yerel saatle 07.00’de (TSİ 09.00) açılan sandıklarda oy kullanmaya başladı. Toplamda 4 bin 515 adayın 650 sandalyeli Avam Kamarası’na girmek için yarışacağı seçimde oy kullanma işlemi yerel saatle 22.00’de sona erecek. Avam Kamarası’nda oluşacak genel tablonun ise 5 Temmuz sabah saatlerinde netleşeceği tahmin ediliyor.
BUSE SÖĞÜTLÜ YAZDI | Britanya seçimleri; 14 yıllık Muhafazakâr Parti dönemi geride mi kalıyor, aşırı sağın işlevi ne olacak?
Anketlerde İşçi Partisi önde görünüyor
Bir önceki seçimde 365 milletvekili çıkaran Muhafazakar Partinin sandalye sayısının 100’lere kadar gerileyeceği tahmin edilirken anketler İşçi Partisinin 400’ün üzerinde sandalye kazanacağına işaret ediyor.
Anketler, aşırı sağcı Reform UK Partisinin yanı sarı Liberal Demokrat Parti, İskoçya Ulusal Partisi ve Yeşiller Partisinin Avam Kamarası’nda birden fazla sandalyeyle temsil edileceğini, Kuzey İrlanda ve Galler’i temsil eden partilerin de parlamentoda yer alabileceğini gösteriyor.
Eğer anket sonuçlarına benzer bir tablo ortaya çıkarsa İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Britanya’nın yeni başbakanı olacak.
Seçim manifestolarında hangi konular öne çıkıyor? Britanya’da 650 seçim bölgesi bulunuyor. Her biri Avam Kamarası’na bir milletvekili gönderiyor. En çok oyu alan aday, milletvekili seçiliyor. İngiltere’de 543; İskoçya’da 57; Galler’de 32 ve Kuzey İrlanda’da 18 seçim bölgesi var. Seçimlerde yarışan ana partiler; Muhafazakâr Parti, İşçi Partisi, Liberal Demokratlar, Yeşiller, Reform UK, İskoç Ulusal Partisi, Plaid Cymru (Galler). Seçimde en çok öne çıkan iki parti olan Muhafazakâr Parti’nin ve İşçi Partisi’nin seçim manifestolarına bakıldığında vergilendirme, Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) ile ilgili aksaklıklara ilişkin vaatler, göç ve Brexit sonrası Avrupa ile ilişkiler geniş yer kaplıyor. Muhafazakâr Parti’nin seçim manifestosunda borçlanmanın ve vergilerin azaltılması ilk sıralarda yer alıyor. Ayrıca yaklaşık iki senedir Britanya’yı sarsan NHS grevlerine atıfta bulunarak 92 bin hemşire ve 28 bin doktor daha istihdam edileceği eklendi. Öte yandan düzensiz göçmenlerin Ruanda’ya gönderilmesi, yasal göç için bağlayıcı sınırlar ve Brexit sonrası Avrupa ile ilişkilerin geliştirilmesi de temel gündem maddeleri oldu. Parti, ilk beş yılı Liberal Demokratlar ile koalisyonla olmak üzere 2010 yılından beri iktidarda. Avam Kamarası’nda toplamda 344 sandalyeye sahip. İşçi Partisi manifestosunda da vergilerin artırılmasına karşı çıkış görülüyor. NHS gündemi de bekleme süreleri üzerinden ele alınıyor; her hafta 40 bin randevu daha eklenmesi vaat ediliyor. Hükûmetin göçmenleri Ruanda’ya sınır dışı etme planı yerine sınır güvenliğinin sıkılaştırılması ve Avrupa ile ilişkilerin geliştirilmesi önerileri yer alıyor. |
Rishi Sunak, erken seçim açıklamıştı
Britanya Başbakanı Rishi Sunak, 22 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, bu yılın ikinci yarısında yapılması planlanan erken seçimin tarihinin 4 Temmuz olduğunu belirtmişti.
Sunak, “Şimdi İngiltere için geleceğini seçme zamanıdır. Kaydettiğimiz ilerlemenin üzerine inşa etmek mi yoksa plansız ve kesinlikten yoksun bir şekilde başa dönmek mi istediğimize karar verme zamanıdır. Bugün erken saatlerde İngiltere Kralı ile görüşerek parlamentonun feshedilmesini talep ettim. Kral, bu talebi kabul etti ve 4 Temmuz’da genel seçimlere gideceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.